Καθημερινά Online 10:00 - 00:00

Καλό Ταξίδι Γιώτα Γιάννα

Η Ελληνίδα "Τζανις Τζόπλιν" 05-07-23

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Η παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα άνω των πενήντα ετών. Έχει γεννηθεί στους Αμπελόκηπους όπου και κατοικεί μέχρι τώρα. Ο πατέρας της έχει καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές όπως , η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος και άλλων. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Καίτη Γκρέϋ, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Μπέμπα Μπλανς, ο Απόστολος Καλδάρας και πολλοί άλλοι. Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της "Εθνικής Οδού" όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος). Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο . Μέχρι τα ογδόντα της δεν είχε κυκλοφορήσει δίσκο, αλλά ήταν πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, από τις εμφανίσεις της στα μουσικά μαγαζιά της Πλάκας και σε Νυχτερινά Κέντρα της Εθνικής οδού. Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου Ο πρώτος της δίσκος είχε τίτλο «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» και κυκλοφόρησε το 2013. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τότε που ο Ζαμπέτας πρωταγωνιστούσε στις πίστες της «αθηναϊκής νύχτας» είχε αποκτήσει, όπως είναι λογικό, πάρα πολλούς θαυμαστές. Ένας από αυτούς, που τον ακολουθούσε παντού, όπου και αν εμφανιζόταν και μάλιστα καθόταν πάντα στο πρώτο τραπέζι, ονομαζόταν Θανάσης. Ο Ζαμπέτας είχε συνηθίσει τόσο πολύ την παρουσία του, που κάθε φορά που έμπαινε ο Θανάσης στο μαγαζί ο Ζαμπέτας τον καλωσόριζε και του φώναζε «που'σαι Θανάση;». Ξαφνικά και για άγνωστο λόγο ο θαμώνας Θανάσης έπαψε να εμφανίζεται στο μαγαζί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ίδιο τον τραγουδιστή, ο οποίος κάθε βράδυ μονολογούσε «που'σαι Θανάση;». Περίπου δυο χρόνια αργότερα ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης θα πει στον Ζαμπέτα ότι ο άνθρωπος που ερχόταν κάθε βράδυ στο μαγαζί ήταν ο Θανάσης Ευστρατιάδης, δηλαδή ο πατέρας του, ο οποίος πλέον δε βρισκόταν στη ζωή. 

Εκτός από τον θαμώνα Θανάση αλλά και άλλους φανατικούς του Ζαμπέτα, στα μαγαζιά που τραγουδούσε ο τραγουδιστής σύχναζε και ο Μπάμπης Βασιλειάδης, γνωστός και ως «Τσάντας». Ένα παρατσούκλι που του δόθηκε διότι κυκλοφορούσε συνέχεια με μια τσάντα η οποία περιείχε τους στίχους που έγραφε. Ο Βασιλειάδης ήταν μεταφραστής στο επάγγελμα όμως το μεγαλύτερο του μεράκι ήταν η μουσική, γράφοντας συνέχεια στίχους. Ο στιχουργός άκουσε από τον Ζαμπέτα την ιστορία του θαμώνα Θανάση, γράφοντας στίχους γι' αυτήν χωρίς όμως να προλάβει να το δώσει στον Ζαμπέτα.

Πώς κατέληξε στα χέρια του Ζαμπέτα;

Το 1972 ο Ζαμπέτας, επιστρέφοντας από μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, μαθαίνει ότι ο Βασιλειάδης είχε φύγει από τη ζωή. Αμέσς πήγε να συλληπηθεί τη χήρα του Βασιλειάδη και όπως ο ίδιος ο τραγουδιστής εξιστόρησε, εκείνη του έδωσε ένα χαρτάκι με στίχους. Ήταν οι στίχοι του «που'σαι Θανάση». Η τελευταία επιθυμία του στιχουργού ήταν να γίνει τραγούδι.